|
PLASTICUL – 7 TIPURI DIFERITE – ASPECTE PRIVIND SĂNĂTATEA
Plasticul e fabricat din reziduurile rafinării petrolului + polimeri. Ne face viața mai ușoară în multe feluri dar unele produse din plastic conțin substanțe care pot dăuna sănătății noastre, cum ar fi Bisfenolul A sau anumiți ftalați. Tipurile de plastic în funcție de codul de reciclare: - PET (polietilenul tereftalat) – este cel mai răspândit și poluant asupra naturii. Este indicat să NU se refolosească. Lovirea/deformarea acestuia, păstrarea la soare sau vara în mașină, spălarea cu apă fierbinte duce la eliberarea unor substanțe chimice nocive. Dacă recipientele tip PET sunt înghețate în congelator, pot elimina DIOXINA, o substanță extrem de toxică, cancerigenă. Totodată la acest plastic există un risc crescut de dezvoltare a bacteriilor.
- HDPE (polietilen de mare densitate) – este probabil cel mai sigur tip de ambalaj. De aceea instalațiile moderne de aducțiune a apei sunt realizate din acest tip de material. Se găsește în ambalaje gen pungi, recipiente cu iaurt, canistre, cutii pentru gheață, produse cosmetice, detergenți lichizi și este de cele mai multe ori un plastic opac. Este considerat a fi unul sigur pentru că are un risc redus de a pătrunde în produsul ambalat.
- PVC (policlorură de vinil) - reprezintă o variantă de ambalaj nerecomandată pentru produse destinate consumului uman. Este folosit în dopuri, caserole, blistere pentru medicamente, folii alimentare, tuburile șampoanelor. PVC are în compoziție FTALAȚI, care sunt substanțe chimice utilizate ca agenți de înmuiere a plasticului de tip PVC. Sunt perturbatori endocrini, pot afecta fertilitatea la ambele sexe sau copilul nenăscut. Studiile au arătat că poate afecta ficatul și chiar cauza cancer. Tipuri de ftalați: DEHP, BBP, DBP, DIBP. Exemple de produse din PVC: față de masă, perdea de duș, geamuri tip termopan, furtunuri, podele vinilice.
- LDPH (polietilen de joasă densitate) - este un plastic rezistent atât la temperaturi înalte cât și scăzute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în pungile alimentelor congelate, este printre tipurile sigure de plastic.
- PP (polipropilenă) - codul 5 există pe unele pahare de unică folosință sau pe diverse ambalaje alimentare. Nu se consideră periculos. Cu un punct de topire ridicat, este foarte rezistent , utilizându-se mai ales sub formă de recipiente în care se pot pune lichide fierbinți.
- PS (polistiren) - devine periculos la temperaturi înalte. Este utilizat în construcții la izolări și pentru ambalarea și protejarea anumitor produse alimentare (caserole pentru alimente tip scoică), electronice sau electrocasnice. La temperaturi ridicate eliberează STIREN, o substanță toxică pentru om, care provoacă depresii, nevralgii, pierderea auzului și afectează sistemul reproducător.
- PC (alte mase plastice, policarbonat, plastic neetichetat) este cel mai periculos tip de plastic. Este plasticul neetichetat sau cu codul 7. Are în compoziție Bisfenol A (BPA), o substanță interzisă în mai multe state europene. În trecut era folosit la fabricarea biberoanelor cu efecte nefaste asupra noilor născuți. BPA este un xenoestrogen, care este clasificat ca perturbator endocrin, ceea ce înseamnă că are un efect toxic asupra capacității noastre de reproducere. Studiile făcute de Institutul Național de Sănătate din SUA au arătat că BPA poate contamina alimentele sau lichidele cu care intră în contact dacă sunt încălzite la microunde, dacă intră în contact cu alimente calde sau acide.Urmările asupra sănătății sunt grave, chiar dacă vorbim de cantități mici de BPA ingerate: hiperactivitate și reducerea puterii de învățare la copii, risc de obezitate, scăderea sistemului imunitar, leziuni la nivelul creierului (Parkinson), probleme de fertilitate, diabet, cancer. Utilizat timp îndelungat poate crește riscul de pubertate precoce la fetițe dar și apariția cancerului de prostată și la sân. Bisfenolul A poate produce modificări în metabolismul lipidelor și al glucozei din sânge, fapt care poate provoca afecțiuni hepatice și diabet. Acesta poate mări stresul oxidativ cauzând boli cardiovasculare. Bisfenolul A modifică funcțiile pancreasului provocând rezistența la insulină.Policarbonatul este folosit la fabricarea veselei de plastic reutilizabilă, a sticlelor pentru băutură pentru sportivi, periuțe de dinți, echipamente sportive, CD-uri și DVD-uri, diferite echipamente tehnice, a electronicelor. Rășinile epoxidice care conțin BPA se utilizează ca straturi de acoperire în interiorul conductelor de apă, al cutiilor de conserve și al dozelor pentru băuturi pentru a evita ca alimentele și băuturile să capete gust metalic și pentru a prelungi perioada de valabilitate a acestora.
|
codurile diferitelor tipuri de plastic inscripționate pe produse
|
Pentru a ne proteja de pericolele din plastic, este important să respectăm câteva reguli simple: - Citiți etichetele si învățați codurile. Când cumpărați un produs din plastic, căutați simbolul de reciclare (ilustrat printr-un triunghi format din trei săgeți). Pe lângă asta, fiți atenți la codul care indică tipul de plastic. Codurile sigure sunt considerate a fi 2, 4 și 5, în timp ce cifrele 1, 3 și 7 nu au ce căuta in coșul de cumpărături alimentare.
|
- Evită să mănânci și să bei produse ambalate în plastic.
- Nu mai folosi recipiente din plastic pentru a depozita, a servi sau a încălzi mâncarea.
- Folosește vase de sticlă sau de metal în bucătărie.
- Nu consuma alimente la conservă.
- Folosește biberoane din sticlă pentru a-ți hrăni bebelușul (chiar dacă par mai periculoase din cauza riscului de a cădea și de a se sparge).
- Nu cumpăra jucării din plastic flexibil și nu lăsa copiii să bage în gură astfel de obiecte.
- Nu încălzi mâncarea la cuptorul cu microunde în vase de plastic.
- Aruncă recipientele deteriorate, lovite sau topite.
- Nu refolosi sticlele de plastic pentru a bea apă pe parcursul zilei.
- Nu roade pixuri sau alte obiecte din plastic. Evită tocătoarele din plastic, perdele de duș și fețe de masă din plastic.
Autor: Centrul Medical Ayurveda Sibiu 2021
www.ayurveda-sibiu.20m.com
|
|
|