Cei care consumă băuturi răcoritoare sintetice, pot face tratamentele de alcalinizare și detoxifiere?
June 14, 2016
O băutură alcalină (de exemplu apă cu vitamina C alcalină, sau apa minerală alcalină), are pH între 7-9. Băuturile răcoritoare sintetice au pH de 2,5-3. Acestă aciditate mărită nu este dată de faptul că sunt băuturi carbogazoase (pentru că și apa minerală este carbogazoasă, dar are pH neutru), ci aciditatea în băuturile răcoritoare sintetice, este dată de acidul fosforic, (un acid foarte puternic, comparabil cu acidul sulfuric).
Dacă beți un pahar de băutură răcoritoare sintetică, trebuie să beți aproximativ 25 pahare de apă plată sau 10 pahare de apă alcalină, pentru a neutraliza aciditatea masivă produsă de acidul fosforic.
Din cazurile desebit de grave întâlnite în practica medială, am constatat că doze zilnice de băuturi răcoritoare sintetice, pot afecta foarte grav, uneori iremediabil, ficatul și rinichii.
Concluzie: nu este indicat consumul băuturilor răcoritoare sintetice, celor care urmează tratamente de detoxifiere și alcalinizare, deoarece acestea scad sau anulează rezultatele tratamentelor.
Tabel comparativ cu efectele băuturilor în funcție de pH:
Apă alcalină - efecte asupra corpului
|
Băuturi răcoritoare sintetice - efecte asupra corpului
|
Alcalinizant al țesuturilor.
|
Acidifică sângele și organele.
|
Detoxifică, elimină sărurile acide din țesuturi.
|
Determină acumularea rezidurilor și depunerea lor în țesuturi.
|
Crește circulația sanguină și oxigenarea.
|
Scade circulația și oxigenarea.
|
Scade glicemia, colesterolul și trigliceridele.
|
Crește glicemia, colesterolul și trigliceridele.
|
Scade inflamația, crește imunitatea și vindecă infecțiile.
|
Crește inflamația, scade imunitatea, agravează infecțile.
|
Boli tratate: guta, diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, dezechilibre metabolice și endocrine, boli cardio vasculare, calculi biliari și renali.
|
Boli agravate: guta, diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, dezechilibre metabolice și endocrine, boli cardio vasculare, calculi biliari și renali.
|
Dr. Ovidiu Chiș
Centrul Medical Ayurveda Sibiu
Tags:
bauturi racoritoare sintetice, detoxifiere
0 Comments | Add Comment
Tratamentele cu ozon nu au efect la fumători
May 19, 2016
Atunci când se face un tratament cu ozon, o cantitate mare de oxigen este absorbită în corp. Fumatul neutralizează oxigenul din corp prin dioxidul de carbon și substanțele nocive, astfel că tratamentele cu ozon nu au efect la fumători.
|
Ozonul crește rata de absorbție și concentrația de oxigen în țesuturi, dar odată cu prima țigară fumată, nivelul de oxigen scade din nou.
|
Totuși persoanele care fumează pot face tratament cu ozon?
|
Este ca și când pe de-o parte încărcăm corpul de oxigen și pe de altă parte îl neutralizăm rapid prin fumat, motiv pentru care nu se recomandă tratamentele cu ozon, decât după ce pacienții renunță la fumat.
|
Ozon:
|
Fumat:
|
Vasodilatație
|
Vasoconstricție
|
oxigen
|
dioxid de carbon
|
alcalinizare
|
aciditate
|
stimulează circulația
|
blochează circulația
|
distruge toxinele, urmele de reziduri chimice și substanțe poluante.
|
se absorb hidrocarburi toxice, gudroane
|
Tags:
fumat, fumatori, ozon
0 Comments | Add Comment
Tratamentul stărilor de oboseală, fără medicamente
May 11, 2016
Gradul de oboseală este perceput subiectiv de fiecare în parte. Fiecare rezistă mai mult sau mai puțin la oboseală, dar pentru toți surmenajul sau oboseala acumulată este nocivă, pentru că afectează ficatul și sistemul nervos.
Cum se poate învinge oboseala numai cu ajutorul minții?
Pentru că oboseala e o senzație percepută de creier, tot cu ajutorul creierului putem să o minimalizăm. Cel mai ușor, senzația de oboseală se poate diminua, prin anumite gânduri tonice, plăcute, asupra lucrurilor care ne produc bucurie. Este cunoscut că atunci când facem lucruri care ne plac, nu obosim. Altă cale de a învinge oboseala tot prin gânduri, deci tot cu ajutorul puterii creierului, este atunci când ne folosim voința și ne facem un program impus prin care să facem atât lucruri necesare, cât și activități plăcute, de exemplu sport sau mișcare în aer liber, expunere la soare... etc
Energia începutului și trezirea de dimineață este foarte importantă
Trebuie să ne simțim bucuroși, motivați și fericiți atunci când deschidem ochii sau când ne dăm jos din pat. Acestea sunt momente în care suntem în faza de început a unei activități, a unei zile sau a oricărui lucru. Întotdeauna momentul în care începem ceva, beneficiem de energia începutului, care este foarte puternică și însuflețește activitatea respectivă pe toată durata ei. Astfel de gânduri motivaționale, ne pot face să nu mai percepem starea de oboseală, și aceasta va trece de la sine.
De asemenea creierul este un organ extraordinar de complex și are capacitatea de a sintetiza compuși chimici, cum ar fi hormonii fericirii sau alți hormoni care ne mențin într-o stare de energizare. Creierul poate sintetiza și transforma unele substanțe și poate da comenzi celorlalte organe pentru a crește producția de enzime, hormoni sau chiar vitaminele și mineralele care sunt necesare. La ora actuală medicina holistică dezvoltă tot mai mult metodele de a ne vindeca prin puterea minții. Sunt folosite tehnici de vizualizare, de sugestie și canalizare a energiei mentale asupra organelor care sunt disfuncționale.
Concluzie: este bine să ne bazăm mai mult pe energia lăuntrică și pe capacitatea intrinsecă a corpului de a se autoregla, iar atunci când alimentația este sănătoasă și unele remedii tonice sunt folosite, avem tot ceea ce este nevoie pentru a ne reface și a ne energiza, pentru a nu ne mai confrunta cu stări de oboseală.
Tags:
oboseala
0 Comments | Add Comment
Metode de tonifiere a digestiei
July 6, 2015
Digestia deficitară este cauza cea mai frecventă de acumulare a toxinelor și de modificare a florei intestinale. Medicina ayurveda a constatat că aceste toxine sunt cauza celor mai multe dezechilibre metabolice ce duc la îmbolnăviri.
10 Sfaturi pentru a îmbunătăți digestia.
- Condimentează mâncărurile cu ghimbir, piper, cimbru sau chimen. Mâncărurile condimentate se digeră mai ușor decât cele simple.
- După o masă consistentă ia câteva tablete de cărbune medicinal. Va absobi aciditatea şi gazele şi va uşura digestia.
- Bea ceai neîndulcit de Sunătoare, Coada Şoricelului sau Gălbenele înainte de masă cu 30 de minute sau la 2-3 ore după masă.
- Dacă simți ca digeri greu alimentele, mănîncă timp de câteva zile alimente uşor digerabile: supe de zarzavat, legume fierte sau coapte, consumă cereale şi produse din cereale.
- Prepară alimentele prin fierbere pe aburi, întro sită deasupra vasului în care fierbe apa. Substanţele nutritive se păstrează mai bine şi alimentele preparate sunt gustoase şi uşor digerabile. Condimentează apoi legumele cu amestecuri de mirodenii din grădină (ţelină, leuştean, salvie, măghiran, rosmarin, tarhon, cimbru, chimion, busuioc, oregano, chimen, coriandru, boabe de muştar).
- Adaugă sare nu numai pentru a îmbunătăți gustul, ci și pentru a ajuta proceul de digestie.
- Mănâncă alimente compatibile sau în ordinea următoare: dimineaţa începe cu lichide (apă, ceaiuri sau sucuri naturale), mănâncă fructele cu cel putin 30 de minute înainte de masă, micul dejun să fie consistent, la prânz este bine să fie întotdeauna şi o salată, iar seara mănâncă devreme şi ceva uşor (o salată sau o supă de zarzavat).
- Dulciurile vor fi luate ca o gustare separată şi nu după masă. Gustarea dulce este bine să fie însoţită de apă sau ceai, pentru a dizolva glucidele conținute.
- Asigură corpului tău lichidele necesare. Consumă 1,5 - 2 litri de lichide pe zi. Lichidele sunt necesare pentru a reface sucurile digestive, care se secretă în timpul meselor.
- Fă mișcare în fiecare zi. Exerciţiile fizice vor spori rapiditatea cu care se digeră alimentele şi vor arde surplusul de calorii:
- Nu lăsa să treacă nici măcar o zi fără să practici activitate fizică cel puţin 15 minute.
- Dacă urci zilnic până la 200 de trepte (10-12 etaje), vei întări astfel aparatul circulator și respirator şi vei îmbunătăți metabolismul.
- După cină fă o plimbare în aer liber. Digestia va fi mai bună iar somnul mai odihnitor.
0 Comments | Add Comment
Beneficiile metodelor de relaxare profundă
July 6, 2015
Medicina ayurveda folosește metode de relaxare profundă, prin terapiile cu ulei cald și alte masaje speciale. Relaxarea este o stare ce derivă din interacțiunea continuă dintre minte și corp. Sistemul nervos este prezent în toate țesuturile și organele. Unele părți ale corpului pot fi controlate voluntar iar altele își desfășoară activitățile după bioritmurile proprii.
|
Se știe că mușchii striați sunt contractați în stare normală și pot fi relaxați dacă primesc semnalele corespunzătoare de la sistemul nervos. Ei pot fi relaxați voluntar și acest lucru este un mare avantaj, deoarece la rândul lor pot relaxa sistemul nervos, inducându-ne o stare de bine, calm, liniște și confort.
|
Cum ne putem relaxa?
|
Ne găsim o poziție comodă, stând întinși în pat sau într-un fotoliu, închidem ochii și ne orientăm cu mintea asupra acelor părți ale corpului pe care dorim să le relaxăm. Simpla dorință de a ne relaxa, produce o deconectare în zona spre care ne îndreptăm atenția. Trecem ușor cu gândul peste diferitele părți ale corpului, ca și cum am atinge fin pielea și am îndepărta orice tensiune din mușchi. Începem cu picioarele, urcăm pe corp în zona abdominală, până la piept și la gât și apoi relaxăm mâinile și capul. Simțim cum mușchii se destind, trimițând influxuri de calm și relaxare și asupra creierului. Relaxăm și respirația prin mișcări ample și profunde care apoi reglează de la sine ritmul respirator pentru a fi mai calm și pentru a cuprinde toate zonele pulmonare. Efectul imediat este o îmbunătățire a circulației și o stare de bucurie tăcută care ne învăluie și ne face să ne simțim protejați și calmi.
|
Când putem face aceste exerciții de relaxare?
|
De câte ori dorim să ne reconectăm cu planurile noastre profunde, seara înainte de culcare pentru a adormi mai repede, dimineața la trezire, pentru a ne începe ziua într-un mod calm și în armonie și ori de câte ori dorim să ne relaxăm în pauzele pe care le luăm peste zi, pentru a ne încărca cu energie și a ne echilibra.
|
Beneficiile relaxării:
· Un somn mai bun
|
· Echilibru emoțional, stări mai frecvente de calm, liniște și armonie
|
· Energizare între activitățile zilnice
|
· Îmbunătățirea circulației și încălzirea ușoară a membrelor
|
· Oxigenare și o respirație mai eficientă
|
· Calmează durerile de cap
|
· Limpezire a gândirii, organizare și eficiență mai bună în muncă
|
· Îmbunătățește memoria prin creșterea atenției și a capacității de stocare a informației
|
· Refacere rapidă după efort fizic sau intelectual
|
· Elimină oboseala și stările de apatie și anxietate
|
Tags:
relaxare profunda
0 Comments | Add Comment
4 Remedii Ayurvedice de preparat în casă pentru dizolvarea calculilor renali
June 18, 2015
Ideal ar fi să se înceapă ziua cu o băutură alcalină. Tratamentele pentru rinichi se fac dimineața înainte de răsărit și după-amiaza între orele 16-17. Acestea sunt momentele din zi indicate de medicina ayurveda, deoarece lichidele diuretice consumate, se absorb în circulație și după aproximativ o oră ajung la rinichi. Orele de răsărit și de apus sunt propice pentru tratamente, deoarece rinichii sunt activați odată cu trecerea de la predominanța metabolică Vata Dosha (uscăciune, mișcare, aer și eter), la elementele Kapha Dosha (coeziune, stabilitate, apă și pământ) și totodată energia circulă mai intens prin meridianului energetic rinichi.
- Fierbeți 1-2 smochine într-o cană de apă timp de 15 minute. Se bea aceest decoct de 2 ori pe zi. Din smochine se poate face și un macerat în apă caldă: se încălzesc 500 ml de apă la temperatura de 50-60 grade, se pun trei smochine într-un termos și se lasă la macerat 6 ore sau peste noapte. Lichidul se bea la prima oră, iar smochinele se consumă la micul dejun (sunt unele din cele mai alcaline fructe).
- Ceaiul din semințe de coriandru. Se prepară numai macerat la rece, deoarece conține uleiuri volatile care au capacitatea de a dizolva sărurile cristalizate în rinichi, dar aceste substanțe se pierd prin evaporare atunci când este încălzit. Se macină o cantitate mică de semințe (7 linguri sunt suficiente pentru o săptămână) și apoi se țin într-un borcan închis. Doza este de o lingură la 1 litru de apă. Pentru dizolvarea nisipului și a calculilor renali se bea un litru / zi timp de 4-6 luni. Pentru infecții urinare în perioada acută, se beau 2 litri de macerat la rece de coriandru pe zi, pentru îndepărtatea bacteriilor din căile urinare. Este un diuretic ce combină efectul emolient cu cel alcalinizant.
- Cure cu frunze de Busuioc: Cultivați în grădină sau în ghivece plante de Busuioc. Înainte de micul dejun se culeg 15-20 de frunze, se mestecă bine și apoi se înghit. Planta verde conține uleiuri volatile și acizi vegetali care dizolvă pietrele de la rinichi. Alte rețete: Folosiți frunze proaspete de Busuioc pentru a asezona mâncărurile. Faceți o infuzie din frunze proaspete de Busuioc și beți două căni pe zi cu o linguriță de miere. Uleiul volatil de Busuioc se ia de 2 ori pe zi la apus și la răsărit (câte 2 picături într-o linguriță de miere).
- Beți 2-3 pahare de limonadă pe zi, folosiți miere în loc de zahăr. Sucul de lămâie este diuretic și are efectul de solubilizare a sărurilor acide. Acidul citric este un acid slab, care se transformă în săruri alcaline. În timpul metabolizării are capacitatea de a dizolva calculii renali sau biliari.
Mențineți una sau mai multe cure din cele descrise, o perioadă de cel puțin 6 luni pentru a dizolva calculii prezenți în căile urinare.
Alimente medicament: pepene rosu, lămâi, roșii în stare crudă, fasole. Mâncați pâine integrală în loc de pâine albă. Fibrele vegetale absorb aciditatea și lasă sărurile în forma solubilă. Beți suficientă apă. Vara totalul de lichide e bine să fie peste 2 litri pe zi.
Tags:
calculi renali
0 Comments | Add Comment
Ayurveda, un mod de viaţă
June 2, 2015
Medicina Ayurveda este știința vieții. Cel care o aplică, dobândește cunoștințe practice care îi schimbă stilul de viață. Intuiția a ceea ce are nevoie pentru a se echilibra, ce trebuie să mânânce și cum să se adapteze la mediu se rafinează din ce în ce mai mult și deoarece tensiunile între interior și exterior dispar, pare că totul este în armonie cu el şi că ştie perfect de ceea ce are nevoie. Aceasta este cu putinţă pentru că Ayurveda reprezintă în realitate mai mult decât o ştiinţă-artă a vindecării, ea este un veritabil mod de a trăi, un mod de viaţă simplu şi firesc care restabileşte armonia deplină a unei fiinţe umane atât cu ea însăşi, cât şi cu Dumnezeu şi cu tot ceea ce o înconjoară.
Ayurveda este o artă. Cel care o practică, cel care se apleacă asupra ei, este cel care o înţelege, se minunează şi o aplică. A trăi după această artă înseamnă a te încadra perfect în bioritmurile naturale sau înseamnă, spre exemplu a percepe imediat efectele unui aliment sau remediu, înseamnă a dobândi capacitatea de a intra pe poarta universului colosal ce se deschide în interiorul nostru, prin stările sufleteşti complexe şi minunate produse de plante şi de procedeele terapeutice naturale, cât şi de a reuşi să evocăm şi să menţinem oricând aceste stări sublime, angelice. Se revelează astfel un mod mult mai spiritual şi mai aproape de adevăr de a privi viaţa şi întreaga lume prin ochii celui iniţiat în Ştiinţa Vieţii.
Tags:
ayurveda
0 Comments | Add Comment
Suferiți de insomnie? Iată cum puteți să vă îmbunătățiți somnul.
June 2, 2015
Lipsa cronică a somnului poate avea consecinţe grave asupra noastră cât şi a celor din jurul nostru. Cei care suferă de insomnii pierd energie psihică şi sunt instabili emoţional si constată scăderea puterii de concentrare.
9 sfaturi pentru un somn bun peste noapte:
|
- Dormiţi în siguranţă, linişte, întuneric şi într-un pat bun. Opriți telefoanele și soneria.
|
- O baie relaxantă cu uleiuri esențiale vă ajută să vă relaxați și induce somnul.
|
- Nu dormiţi după amiaza chiar dacă aţi dormit puţin noaptea precedentă; încercaţi să staţi treaz şi mergeţi în pat la ora obişnuită.
|
- Evitaţi stimulentele (cafeaua și băuturile cu cofeină) dupăamiaza și seara.
|
- Nu folosiţi patul pentru a citi sau a vă uita la televizor.
|
- Evitaţi exerciţiile grele şi mesele abundente înainte de culcare. Nu mâncați după ora 18.
|
- Menţineţi orele obişnuite de somn, astfel aceasta vă va ajuta să obţineţi un ritm constant somn - veghe.
|
- Intraţi într-o obişnuinţă a încheierii lucrurilor înainte de a merge în pat.
|
- Evitaţi să faceţi lucruri care nu pot fi finalizate şi vă ţin treji, de exemplu: filme şi emisiuni TV. incitante, cititul de materiale importante şi discuţiile stimulante înaintea orei de culcare.
|
Fitoterapie și aromoterapie
|
Folosiți plante medicinale pentru relaxarea sistemului nervos: Sunătoarea, Levănţica, Valeriana, Roiniţa, Talpa Gâştei, Rozmarinul, Păducelul, Iasomia. Beți un ceai îndulcit cu miere înainte de culcare.
|
Multe din uleiurile esențiale produc o stare de calm profund, de linişte si relaxare. Se pot folosi uleiurile de Portocal, Trandafir, Ienupăr, Muşeţel, Lavandă, Santal. Folosiți o pernă umplută cu ierburi aromate sau pulverizați pe așternuturi, un ulei esențial din cele enumerate.
|
Terapii ayurveda
|
Terapia cu uleiuri medicinale constă în hrănirea corpului cu uleiuri speciale (uleiuri vegetale obţinute prin presare la rece sau uleiuri medicinale din plante). În timpul tratamentului uleiurile pătrund şi hrănesc diferitele ţesuturi din care este structurat corpul. Terapiile de relaxare pentru tratarea insomniei sunt: tratamentele ayurveda prin aplicaţii cu ulei cald pe cap (duşul cu ulei al frunţii, comprese cu ulei cald pe creștetul capului) și terapiile generale (baia de ulei a corpului sau masajul abhyanga).
|
Tags:
insomnie
0 Comments | Add Comment
Alimentaţia de post. De ce carnea şi grăsimile animale trebuie evitate
May 18, 2015
· Sunt sursa cea mai mare de colesterol
|
· Provoacă aciditatea sângelui, cu o serie de consecinţe negative
|
· Produc fenomene de putrefacţie în tubul digestiv, ducând la intoxicarea organismului.
|
· Au foarte multe calorii, care evident se depun tot sub formă de grăsime în corpul uman.
|
· Energia cheltuită pentru digestia cărnii este foarte mare, aproape echivalentă cu energia pe care carnea o cedează corpului, motiv pentru care cei care consumă carne se vor simţi sătui, dar moleşiţi (această masă fiind greu digerabilă) şi aparent puternici, dar de fapt obosiţi (fiind ameţiţi de hormonii excitanţi care se găsesc în carne, foarte mulţi dintre ei fiind secretaţi în corpul animalului în timpul tăierii).
|
Carnea conţine:
Deşeuri provenite din vasele sanguine ale animalului tăiat; erbicide şi pesticide provenite din furaje; diferiţi microbi şi urme de medicamente administrate animalului sub forma vaccinelor, antibioticelor şi hormonilor de creştere.
|
Substanţe de stres sintetizate de animal ca urmare a spaimei din momentul tăierii (hormoni excitanţi: adrenalina, noradrenalina).
|
Bacterii provenite din descompunerea ţesuturilor, care începe imediat după moartea animalului; carnea fiind un bun izolator termic, fierberea sau prăjirea nu ajung niciodată să le distrugă pe toate.
|
Toxine provenite din descompunerea proteinelor care intră în putrefacţie imediat după ce viaţa încetează.
|
Cei care cred că alimentaţia cu carne le conferă forţă şi putere de muncă se înşeală, alunecând în capcana neştiinţei şi a concepţiilor nesănătoase.
· Aparenta putere care apare după consumul de carne se datorează acestor substanţe excitante şi stresante (hormonii de stres), eliberate în sânge ca urmare a durerii şi spaimei din momentul omorârii animalului. Ele acţionează asupra sistemului nervos supra-stimulându-l, la fel ca şi alcoolul şi cafeaua.
|
· Carnea nu are o mare capacitate de hrănire, aşa cum se crede în mod eronat. Deşi este bogată în grăsimi saturate şi are astfel multe calorii, carnea se digeră foarte greu, o mare parte a acestor calorii fiind consumate de organele digestive.
|
· Tot mai mulţi sportivi de performanţă sunt sfătuiţi de medici să renunţe la consumul de carne pentru a-şi îmbunătăţi în mod vizibil capacităţile sportive. În special gimnaştii şi atleţii din probele de viteză resimt diferenţa dintre caloriile de proastă calitate ale alimen- taţiei cu carne şi caloriile tonice şi vitalizante ale alimentaţiei lacto-vegetariene.
|
· Din relatările unor salvamontişti supuşi la eforturi foarte intense, uneori zile la rând, pe timp de iarnă, am constatat că cei care s-au hrănit vegetarian, folosind şi un amestec energizant preparat din nuci, miere, stafide, susan şi unt clarificat au rezistat mai bine decât cei care s-au alimentat cu grăsimi animale.
|
Pentru a creşte cât mai repede şi pentru a aduce cât mai mult profit, animalele sunt deseori îndopate: li se administrează mari cantităţi de hormoni, care le stimulează în mod haotic creşterea, şi stimulenţi în exces ai apetitului, antibiotice, calmante si amestecuri furajere chimice. Această hrană impură şi extrem de nocivă pentru animale este, din păcate, prezentă nu numai în ferme, ci şi în majoritatea gospodăriilor ţărăneşti, iar implicaţiile ei asupra vieţii oamenilor sunt dezastruoase pe termen lung.
Este cunoscut că pe întregul glob, populaţiile care se hrănesc preponderent cu carne sunt mult mai afectate de boli, având un sistem imunitar deficitar şi o durată de viaţă mult mai scurtă.
0 Comments | Add Comment
Care sunt cele 3 mari pericole ale consumului de carne
May 18, 2015
- Acumularea de toxine și hiperaciditatea
Carnea se descompune prin procese de putrefacție, încă de când viața încetează.
În plus lupta inutilă a animalelor terifiate care se zbat pentru a-şi păstra viaţa, agonia lor în abatoare antrenează mari schimbări biochimice, care fac să apară la acestea subproduse toxice şi o mare cantitate de adrenalină, emisă în mod abundent în întregul lor corp, otrăvind prin durere trupul lor angoasat într-un asemenea grad încât carnea este deja otrăvită de suferinţa cumplită a animalului înainte de moarte.
|
- Cancerul
De ce persoanele care consumã carne sunt mai vulnerabile la cancer ?
O bucată de carne, după numai câteva zile de la sacrificarea animalului, capătă o culoare nesănătoasă, gri-verzuie măslinie; ca să împiedice această degradare, industria cărnii adaugă nitraţi şi alţi conservanţi, pentru a o face în mod artificial (dar nesănătos) să apară roşie. Nitraţii se transformă în corpul uman în nitriţi. Cercetările au demonstrat că aceste substanţe sunt profund cancerigene.
Pentru a creşte cât mai repede şi pentru a aduce cât mai mult profit, animalele sunt deseori îndopate: li se administrează mari cantităţi de hormoni, care le stimulează în mod haotic creşterea, şi stimulenţi în exces ai apetitului, antibiotice, calmante si amestecuri furajere chimice. Această hrană impură şi extrem de nocivă pentru animale este, din păcate, prezentă nu numai în ferme, ci şi în majoritatea gospodăriilor ţărăneşti, iar implicaţiile ei asupra vieţii oamenilor sunt dezastruoase pe termen lung.
|
- Bolile cardiace
Grăsimile animale se depun pe pereţii vaselor sanguine şi, pe măsură ce persoana îmbătrâneşte, calibrul acestor vase se reduce din ce în ce mai mult. Se instalează astfel ateroscleroza; irigarea cu sânge a organelor vitale (inimă, creier) devine insuficientă şi dacă arterele se astupă apar boli extrem de grave precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. |
· Este inutil să . înlocuiţi laptele integral (3% grăsime) cu lapte degresat (1,8 %), atât timp cât chiar şi cea mai slabă carne pe care o consumaţi (vită) are 18 % grăsime, iar carnea slabă de porc 20 % grăsime. Gândiți-vă câtă grăsime are carnea grasă...
|
· În societatea noastră, o persoană din două care consumă carne va fi atinsă de o maladie cardiacă sau vasculară, în timp ce aceste boli sunt aproape necunoscute în ţările în care consumul de carne este foarte scăzut.
|
· Autopsiile în rândul tinerilor americani arată că, deşi erau la vârste de 20-25 de ani, prezintă depuneri pe arterele coronare (semne de ateroscleroză coronariană), depuneri care sunt inexistente în rândul tinerilor din țările în care se consumă foarte puțină carne (India, Pakistan, Kenya, Zimbagwe, China, Japonia).
|
Tags:
carne
0 Comments | Add Comment
Ştiați că ciupercile comestibile…
May 18, 2015
- Sunt o excelentă sursă de nutrienţi. În compoziţia lor glucidele se combină cu proteinele într-un raport optim. Carnea nu conţine glucide şi este mai săracă în proteine decât ciupercile
- Conţin multe minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, cupru), substanţe organice (zaharuri, proteine, lecitină), acizi organici (tartric, malic, citric), oligoelemente şi numeroase vitamine (A1, B1, B2, D).
- Sunt alimente alcalinizante, calmează arsurile la stomac.
- Au proprietăţi care împiedică formarea şi dezvoltarea tumorilor.
- Trebuie consumate în cantitate mică, deoarece sunt consistente și senzația de sațietate apare imediat.
- Sunt energizante deşi au puţine calorii, fiind utile în curele de slăbire.
Tags:
ciupercile comestibile
0 Comments | Add Comment
Cele Trei Energii Vitale (Dosha) în sistemul medical Ayurveda
May 18, 2015
Orice structură sau fenomen, are la bază trei elemente modificabile, care le determină calitățile. Aceste elemente sunt modificabile, deoarece ele pot fi mărite sau micșorate, alterate sau armonizate, în funcție de factorii care acționează asupra lor. Ayurveda este singura medicină care foloseste această clasificare, care s-a dovedit foarte utilă în diagnostic, în tratament și în clasificarea remediilor, alimentelor sau a diverselor terapii. Aceste trei elemente se numesc ”dosha” și formează împreună un sistem stabil care determină toate structurile și activităţile. Acest sistem poate fi asemănat cu un triunghi. Atunci când micșorăm sau mărim una din laturi, automat celelate două se modifică. Astfel că în final proporția dintre cele trei elemente va fi diferită. Această trăsătură, face ca fiecare din cele trei să le influențeze pe celelalte. La rândul lor, fiecare element (dosha) poate fi influențat de mediul exterior (clima), sau de alimentele, medicamentele, emoțiile, gândurile și obiceiurile pe care le avem.
Aceste trei principii biologice nu pot fi suprimate, sunt inseparabile şi viaţa însăşi nu s-ar putea conserva dacă una singură dintre ele ar lipsi. De altfel ele constituie teoria fundamentală care susţine întreaga schelă a medicinei Ayurveda. Echilibrul constant al acestor trei elemente care interacţionează între ele şi cu exteriorul asigură sănătatea. Boala se apare atunci când unul sau mai multe dintre aceste trei elemente rupe echilibrul, devenind preponderent.
În toate structurile vii sau nevii, în toate fenomenele materiale, procesele mentale sau emoționale, găsim întotdeauna prezenţa acestor trei elemente ce sunt la baza fiecărui lucru existent. Pentru a restabili echilibrul și sănătatea trebuiesc furnizate organismului bolnav alimentele, remediile și mediul în stare de a reechilibra energia vitală ce nu e în armonie.
Aceste Trei Energii Vitale sunt:
Vata Dosha - principiul mişcării, a informației, a schimbării și al transferurilor.
Pitta Dosha - principiul biologic al metabolismului, al producerii și transformării energiei.
Kapha Dosha - principiul biologic al structurării şi susţinerii, care unește și menține.
Conceptele de Vata-Pitta-Kapha întâlnite în Ayurveda definesc tipurile constituţionale umane și deţin potenţialul de a revoluţiona sistemele de vindecare din Occident. Tipurile constituționale hipocratice (melancolic, coleric, flegmatic și sanguin), pe care medicina modernă nu le acordă decât o importanță istorică, sunt și ele provenite din sistemul medical indian Ayurveda, care a apărut cu mult înaintea lui Hipocrate.
Conform Ayurvedei, prima cerinţă pentru a te vindeca este înţelegerea sau armonizarea intuitivă a celor trei principii, prin modificări aduse stilului de viață și administrarea tratamentului.
Dr. Ovidiu Chiș
Centrul Medical Ayurveda Sibiu
Tags:
tridosha ayurveda
0 Comments | Add Comment
Constituția în Ayurveda
May 18, 2015
Conform medicinii tradiţionale Ayurveda cele trei elemente modificabile sau principii vitale primare (Vata dosha, Pitta dosha și Kaha dosha), se combină și determină tipul constituţional. Aceste trei principii sunt universale şi cu ajutorul lor se poate defini orice fenomen sau obiect. Aceşti 3 factori fiziologici şi fiziopatologici de bază guvernează toate funcţiile biologice ale corpului. Atunci când cele trei principii se află în echilibru toate procesele se desfăşoară normal. Dacă între ele apar dezechilibre, anumite procese biologice devin predominante iar altele insuficiente, apărând starea de boală. Principiile vitale primare Vata, Pitta şi Kapha sunt constituenţi de bază şi bariere protectoare ale corpului. Ele se regăsesc în fiecare celulă a corpului şi acţionează în cadrul fiecărui proces fiziologic. Întreaga activitate a corpului este rezultatul interacţiunii complexe dintre ele. Acţiunea lor nu se limitează doar la funcţiile biologice, ele se manifestă şi în plan psihic.
- Vata Dosha este principiul mişcării. Acest principiu biologic dirijează transferul de substanţe şi astfel este sursa tuturor mişcărilor corpului şi cauzează toate schimbările subtile din metabolism.
Vata Dosha guvernează respiraţia, clipitul, mişcările muşchilor şi ţesuturilor, bătăile inimii, expansiunile şi contracţiile, mişcările citoplasmei, schimburile prin membrana celulară şi impulsurile nervoase. Psihologic guvernează senzaţii şi emoţii ca entuziasm, prospeţime, adaptabilitate, spontaneitate şi subtilitate, dar şi nervozitate, frică, nelinişte, durere, tremur şi spasme. Intestinul gros, bazinul, oasele, articulaţiile şi urechile sunt sediile lui Vata dosha. Dacă organismul dezvoltă un exces de Vata, aceasta se va acumula iniţial în aceste locuri şi va perturba în special organele respective.
- Pitta Dosha este principiul biologic al metabolismului, al transformării energiei, arderii, combustiei, fiind energia corporală a căldurii. Toate procesele corporale se desfăşoară cu ajutorul energiei.
Pitta Dosha guvernează digestia, absorbţia, asimilaţia, nutriţia, metabolismul şi temperatura corpului, coloraţia pielii, luciul ochilor. Psihologic, Pitta determină procese ca atenţia, concentrarea, inteligenţa şi înţelegerea, iar atunci când este dezechilibrată provoacă furie, mânie, supărare, ură şi gelozie. Intestinul subţire, stomacul, glandele sudoripare, sângele, grăsimea, ochii şi pielea sunt sediile lui Pitta. Dacă organismul dezvoltă un exces de Pitta, aceasta se va acumula iniţial în aceste locuri şi va perturba în special organele respective.
- Kapha Dosha este principiul biologic al structurării, susţinerii, inerţiei. Asigură rezistenţa şi rigiditatea corpului, leagă elementele în corp şi hrăneşte, furnizând material pentru structura fizică; are un rol de protecţie, coeziune, menţinere şi refacere a structurilor care altfel, sub acţiunea celorlalte două principii, s-ar distruge.
Kapha Dosha lubrefiază articulaţiile, asigură umezeala pielii, ajută la vindecarea rănilor; umple spaţiile din corp; dă putere biologică, vigoare şi stabilitate; ajută memorarea; dă energie inimii şi plămânilor şi menţine imunitatea. Psihologic, Kapha este exprimată în tendinţe spre calm, iertare şi dragoste sau prin emoţii ca ataşament, lăcomie şi invidie îndelungată.
Kapha Dosha are sediile în torace, gât, sinusuri, nas, gură, stomac, citoplasmă, plasmă şi secreţiile lichide ale corpului, cum ar fi mucusul. Dacă organismul dezvoltă un exces de Kapha, aceasta se va acumula iniţial în aceste locuri şi va perturba în special organele respective.
Împreună, aceste trei principii guvernează toate activităţile metabolice: anabolism (Kapha), catabolism (Vata) şi echilibru metabolic (Pitta). Când Vata este dezechilibrată rezultă un exces de catabolism, ceea ce înseamnă deteriorarea, uscarea şi îmbătrânirea corpului. Când Kapha este crescută, anabolismul este mai mare decât catabolismul și rezultă o rată crescută a revigorării, reparării şi creşterii organelor şi ţesuturilor, dar excesul de Kapha prin creşterea anabolismului poate duce la tulburări ca obezitate, tumori etc. Excesul de Pitta determină aciditate metabolică, inflamații şi slăbeşte corpul datorită arderilor excesive, a intoxicaţiilor şi infecţiilor.
Sistemul medical Ayurveda urmăreşte ca înainte de a trata o boală să îi descopere cauza.
Odată stabilit tipul constituţional al individului considerat sănătos, cât şi diagnosticul bolii din perspectiva perturbării acestor trei principii (Vata, Pitta şi Kapha) şi combinarea lor cu diferitele ţesuturi ale corpului, terapia în Ayurveda realizează o normalizare a acestor perturbări, astfel ca pacientul să ajungă la starea de echilibru a tipului său constituţional, stare ce caracterizează sănătatea.
Dr. Ovidiu Chiş
Medic consultant ayurveda şi medicină holistică
Specialist sănătate publică şi management
Tags:
constitutia ayurveda
0 Comments | Add Comment
Studiu asupra pH-ului pentru diverse băuturi
May 15, 2015
Lichidele pe care le consumăm au o puternică influență asupra metabolismului, deoarece ne pot modifica compoziția sanguină. Dacă băuturile sunt acide, pot modifica conținutul în minerale alcaline deoarece acizii reacționează cu minerale cum sunt Calciul, Magneziul, Zincul și rezerva alcalină din sânge (cantitatea totală de bicarbonați, fosfați și proteine amfotere), scade tot mai mult.
Majoritatea apelor de izvor din zonele montane ale României sunt acide, având un pH între 5-6,5. Există foarte puține ape minerale cu pH neutru (Borsec pH=7, Aqua Carpatica pH=7,2) sau alcaline (Perla Moldovei pH = 8,8)
Cum putem modifica pH-ul apei de băut?
Dacă facem ceaiuri, pH-ul apei nu se modifică, infuzia păstrează aceeași valoare ca a apei din care s-a făcut ceaiul. Supele de zarzavaturi sunt ușor mai alcaline decât apa folosită inițial, iar supele cu carne sau cu bulion sunt vizibil mai acide.
Următoarele substanțe pot îmbunătăți pH-ul apei de băut:
- sărurile alcaline (Vitamina C alcalină) – adăugate în apă cresc alcalinitatea, detoxifică și stimulează imunitatea
- mineralele alcaline (Calciu de coral) – adăugate în apă cresc alcalinitatea și remineralizează corpul
- laptele de soia, migdale, caju, susan – adăugate în apă cresc alcalinitatea și reglează sistemul nervos și hormonal
- bicarbonatul de sodiu – adăugat în apă crește alcalinitatea și are efect detoxifiant și antiinflamator
- sucul de lâmâie – adăugat în apă crește ușor aciditatea, după care apare o alcalinizare prin dizolvarea depunerilor reziduale de calciu din țesuturi
Următoarele substanțe pot crește aciditatea (scad pH-ul apei din care au fost făcute):
- băuturile alcoolice – cresc puternic aciditatea
- băuturile răcoritoare sintetice – cresc foarte puternic aciditatea
Dr. Ovidiu Chiș
Centrul Medical Ayurveda Sibiu
Tags:
aciditate, apa alcalina
0 Comments | Add Comment
Efectele plantelor medicinale asupra psihicului
May 15, 2015
Una dintre cele 8 ramuri ale medicinei Ayurveda este Manasaroga sau “ştiinţa despre bolile generate de minte”. Ea dezvăluie anatomia subtilă a corpului şi a psihicului uman şi conţine noţiuni ezoterice extrem de avansate pentru diagnosticul și tratamentul stărilor emoționale negative.
Foarte mulți oameni se îmbolnăvesc pentru că își generează singuri stări emoționale care perturbă și intoxică organismul. Astfel de emoții sunt teama din diverse motive neîntemeiate, stările de angoasă, anxietate, stările de mânie și furie în special când sunt refulate, preocupările inutile către probleme și evenimente tragice sau îngrijorătoare în detrimentul preocupărilor pentru ceea ce îi face să se simtă bine, să fie bucuroși și fericiți.
Plantele utilizate în tratament, generează stări emoționale care exemplifică pacientului starea sufletească de care are nevoie adică exact opusul stării care a produs tulburarea.
Starea emoțională care duce la îmbolnăvire
|
Starea emoțională vindecătoare
|
Plantele vindecătoare
|
Depresii, anxietate, opacitate față de ceeea ce produce plăcere sau bucurie
|
Vindecare, regenerare, afectivitate, armonie, pace, claritate mentală, coștientizarea ajutorului primit de la îngerii și ființele de lumină care ne protejează.
|
Angelică, Busuioc
|
Frustrare, frica de ceea ce vine din exterior
|
Curaj, forţă mentală, putere de concentrare
|
Chimen
|
Preocupări către probleme și evenimente tragice sau îngrijorătoare, depresii, epuizare
|
Protecţie, încredere în sine, preocupare pentru lucrurile și evenimentele fericite
|
Cimbru, Cimbrişor, Dafin
|
Mânie, înverșunare, cei care se consideră nedreptățiți, gânduri de agresivitate și răzbunare
|
Deschide canalele subtile de comunicare cu energia și lumină divină. Aduce revelația păcii interioare, depășirea experiențelor amare, detașare și acceptare
|
Coada şoricelului, Pelin, Lemnul Domnului
|
Frică permanentă și temeri nejustificate, întuneric și deznădejde
|
Curaj, voință, creşte forţa lăuntrică, capacitate de a filtra evenimentele și de a reacționa pozitiv.
|
Coriandru, Urzică
|
Stări emoționale înghețate, egoism, închidere, incapacitate de acțiune
|
Deschidere sufletească, curaj, implicare pozitivă, efervescență
|
Ghimbir
|
Incapacitate de exprimare, griji și temeri multiple
|
Creeativitate, exprimare cursivă a emoțiilor, capacitate de rezolvare intuitivă și soluționare
|
Frunze de Nuc, Muguri de Brad
|
Izolare, eșec sentimental, singurătate, angoase, atașament față de ceva sau cineva
|
Echilibru sufletesc, detașare, ușurare
|
Coada calului, Sânziene, Crețișoara
|
Sentimente de a fi respins de a fi inutil sau bătrân
|
Poftă de viață, echilibru, detașare
|
Pufuliță, Ghimpe
|
Delăsare, lene, oboseală cronică, amorțire, neputință, închidere
|
Vitalitate globală, deschidere afectivă, amplifică pofta de viaţă, euforia, sensibilitatea și senzitivitatea prin trăirea mai intensă e percepțiilor venite prin simțuri
|
Fenicul, Mărar, Susan
|
Furie, mânie, consum interior, tensiune, șocuri și traume
|
Conferă armonie, calmează şi echilibrează pasiunile, calmează durerile provocate de şocuri şi traume și crește capacitatea de a reacționa pozitiv la evenimentele care ne afectează.
|
Gălbenele, Sunătoare, Armurariu, Păpădie, Mușețel
|
Dizarmonii în mediul social, răceală afectivă, teama de a manifesta iubirea
|
Armonizează relaţiile umane în cadrul grupurilor, facilitează aplanarea conflictelor relaţionale
|
Cuişoare
|
Lipsă de claritate mentală și înțelegere superioară
|
Putere mentală, atenție, discernământ și întelegere profundă
|
Migdale, Obligeană
|
Surmenaj, închidere sufletească, blazare
|
Conferă o stare de luciditate și deschide sufletul, face să se instaleze pacea, conferă protecţie și încredere în sine
|
Rozmarin, Cătină
|
Acumulări de traume și șocuri emoționale, durere sufletească, memoria emoțională încărcată cu suferință când emotiile stagnante nu pot fi exprimate şi generează stări negative
|
Purificare de emoții negative, deschiderea căilor către percepțiile elevate și armonioase, exprimare fluentă, încredere în sine, protejează câmpurile psihice nocive
|
Salvie, Brusture, Levănțică
|
Teama de a greși
|
Amplifică creativitatea, inspiraţia artistică, întreţine şi nuanţează sentimentele elevate
|
Scorţişoară
|
Folosite adecvat, plantele medicinale deschid mentalului noi orizonturi, clarifică şi liniştesc mintea, amplificând mult capacitatea de înţelegere, autocontrol, intuiţie şi detaşare.
Dr. Ovidiu Chiș
Centrul Medical Ayurveda Sibiu
Tags:
efecte subtile, emotii, plante medicinale, psihic
0 Comments | Add Comment
Cele 3 tehnici Ayurveda de curățare pentru trezirea de dimineață
May 15, 2015
- Curățarea limbii. Este un procedeu care elimină pelicula de toxine de culoare alb-gălbuie de pe suprafața limbii, care se acumulează în timpul somnului. Se folosește un curățitor de limbă sau o linguriță, cu care se raclează limba de la rădăcină spre vârf de 10-20 de ori, până cănd lingurița sau curățitorul rămân curate. Apoi se clătește gura cu apă. Efectul deosebit al acestei tehnici de detoxifiere este stimularea terminațiilor nervoase de pe limbă (există aici o concentrație foarte mare de terminații senzoriale, care sunt conectate la scoarța cerebrală, ariile de reprezentare a limbii pe cortex fiind foarte extinse). Imediat se resimte o stare nouă de trezire și prospețime. Curățirea limbii acționează ca un procedeu de eliminare de la nivelul capului a mucusului și a substanțelor care produc somnolență (excesul de umoare Kapha), deoarece în medicina Ayurveda se știe că limba este un organ guvernat de principiul metabolic Kapha dosha.
- Clătirea ochilor. Este un procedeu care revigorează ochii și îi energizează după pauza din timpul somnului. Se ia în palme apă rece și se spală fața încercând să ținem ochii deschiși. Se repetă de câteva ori. Efectul deosebit al acestei tehnici de detoxifiere este stimularea terminațiilor nervoase ale ochilor. Imediat se resimte o stare de claritate și energizare. Clătirea ochilor acționează ca un procedeu de eliminare de la nivelul capului a fierbințelii și a substanțelor care produc inflamație (excesul de umoare Pitta), deoarece în medicina Ayurveda se știe că ochii sunt guvernați de principiul metabolic Pitta dosha.
- Spălarea dinților. Este un procedeu care curăță dinții și stimulează circulația sanguină în gingii. Se folosește o pastă de dinți fără fluor, având în compoziție substanțe naturale ca Aloe Vera, propolis, uleiuri volatile, argilă, argint coloidal. Imediat se resimte o revigorare și o curățire a gurii. Acționează ca un procedeu de eliminare de la nivelul capului a toxinelor și a substanțelor care produc uscăciune (excesul de umoare Vata), deoarece în medicina Ayurveda se știe că dinții și oasele sunt guvernate de principiul metabolic Vata dosha. Suplimentar se poate face clătirea gurii cu ulei, timp de 5-10 minute se plimbă uleiul prin gură, după care se aruncă și se clătește. Pentru paradontoză este indicat uleiul de Susan.
Dr. Ovidiu Chiș
Centrul Medical Ayurveda Sibiu
Tags:
detoxifiere ayurveda
0 Comments | Add Comment
Cum putem să beneficiem de efectele terapeutice ale ozonului?
April 30, 2015
Ozonul este un gaz cu molecula formată din trei atomi de oxigen (O3).
Ozonul este instabil și nu poate fi stocat în butelii sau transportat, deoarece se transformă în oxigen, deci trebuie folosit imediat ce este generat în aparatul de ozonoterapie.
În tratamentele medicale, ozonul poate fi injectat în corp în formă gazoasă sau dizolvat în ser sau în sânge. Trebuie injectat imediat ce se produce în aparat.
- Injectiile intramusculare se fac cu ozon gazos şi au efectul de îmbunătăţire a circulaţiei prin creşterea concentraţiei de oxigen şi de scădere a inflamaţiilor, fiind folosite mai ales în caz de dureri articulare sau musculare, hernie de disc, lombosciatică sau periartrite.
- Perfuziile intravenoase se fac cu ser ozonizat şi au un efect de detoxifiere şi oxigenare a sângelui, fiind o modalitate de a introduce rapid ozon şi oxigen în corp.
Inhalaţiile cu ozon se fac în amestec cu oxigen şi au efect preponderent asupra aparatului respirator, fiind folosite în viroze respiratorii, astm și tumori pulmonare.
- Ozonul se dizolvă și se stochează în substanțe uleioase. Pentru a folosi ozonul în afara cabinetului medical, se pot utiliza produse ozonizate, cum sunt uleiurile ozonizate, cremele sau supozitoarele cu ozon.
- Apa ozonizată de asemenea se folosește pentru băut, deoarece ozonul distruge germenii și urmele de poluanți chimici, dar continutul apei în ozon este maxim în primele 30-60 de minute de la ozonizarea apei, după care concentrația de ozon scade, rămânând apă purificată și cu conținut mare de oxigen.
Pentru informații, apelați la Centrul Medical Ayurveda Sibiu, tel. 0269234446 (orele 12-18)
Tags:
ozon, supozitoare, ulei ozonizat
0 Comments | Add Comment
Cum să îmbunătățim absorbția de Vitamina C în corp?
March 28, 2015
Alimentele produse industrial conțin cantități mai mici de Vitamina C decât cele naturale. Prepararea termică reduce și mai mult conținultul în această vitamină esențială pentru corp.
|
|
Vitamina C naturală este de fapt un complex de substanțe care se potențează reciproc și este compus din următoarele elemente:
|
– Bioflavonoide, rutina (vitamina P), factorul K,
|
– Factorul J, factorul P, Tirozinaza
|
– Ascorbinogen și acid ascorbic
|
|
Pentru a suplimenta cantitatea de vitamina C absorbită, o soluție foarte bună este combinarea sucului de lămâie cu Vitamina C alcalină și cu apă căldută, băut dimineața pe stomacul gol sau în timpul zilei, dar cu o jumătate de oră înainte de masă. Astfel sunt păstrati compușii naturali din Complexul Vitaminic C și in plus se mărește considerabil doza cu aportul de Vitamina C alcalină.
|
Preparare:
|
Sucul de la o lămâie mică (sau ½ dintr-o lămâie mare)
|
Vitamina C alcalină (5 grame sau o linguriță rasă)
|
Apă căldută (250 ml)
|
|
În practica medicală, folsesc Vitamina C alcalină de peste 9 ani si am constatat multiple efecte benefice, în primul rând fiind alcalinizarea și eliminarea reziduurilor acide.
|
|
Diferența fundamentală între Vitamina C alcalină și Vitamina C obișnuită este tocmai pH-ul alcalin. Acest lucru permite administrarea în doze mult mai mari a vitaminei C alcaline.
|
|
Nu recomand Vitamina C de sinteză (acidul ascorbic), deoarece în primul rând este acidă, iar noi urmărim ca un remediu să fie în primul rând detoxifiant și alcalinizant. Acizii pot provoca perturbari gastrice, iar în doze mari chiar afectarea florei gastro-intestinale
|
|
Vitamina C alcalină administrată oral poate fi tolerată în doze mult mai mari (chiar 20 grame pe zi), singura problemă fiind efectul laxativ (fiind o sare, chiar și sarea de bucătărie are acest efect).
|
|
Studii asupra efectelor benefice ale Vitaminei C alcaline au arătat că efectele de antioxidant și de creștere a imunității sunt amplificate de alcalinizarea și eliminarea reziduurilor acide. Acesta este motivul pentru care gripa sau răceala se vindecă mult mai repede dacă în primele zile se administrează câteva fiole de vitamina C intravenos. În tratamentul bolilor grave, Vitamina C alcalină se administrează tot intravenos, în doze mai mari.
|
|
Experiența clinică pe care am acumulat-o în Centrul Medical Ayurveda Sibiu, a arătat că cei care consumă apă cu Vitamina C alcalină își îmunătățesc starea de sănătate, fiind mai activi, energizați, articulațiile sunt mai mobile, își reglează greutatea și funcțiile metabolice, circulația sanguină este îmbunătățită. Se poate administra și la copii, tot în combinație cu sucul de lămâie, fiind un ajutor important în terapia afecțiunilor sezonului rece.
|
Dr. Ovidiu Chiș
Medic consultant ayurveda și medicină holistică
Specialist sănătate publică și management
Tags:
vitamina c
0 Comments | Add Comment
Cum să tratăm durerile de spate prin aplicații cu ulei cald?
January 8, 2015
Băi locale cu ulei cald preparat cu plante medicinale Tratamentul ayurveda constă în a menţine pe corp, uleiul medicinal prescris, încălzit la o temperatură suportabilă, cu ajutorul unei paste (aluat) din făină de năut și grâu, aplicată pe piele astfel încât să formeze un mic bazin plasat pe regiunea respectivă (zona lombară, zona ombilicului, zona pieptului sau genunchii). Uleiul se absoarbe în țesuturi în cantitate suficientă pentru a produce efectele terapeutice. În zonele afectate, care urmează să fie tratate, există de obicei o deshidratare metabolică (lipsă de substanțe lipidice și de țesut conjunctiv), ceea ce determină tensiuni, contracturi ce pot modifica dispunerea osoasă, urmate de inflamații dureroase. În medicina ayurveda, aceste dezechilibre sunt atribuite principiului biologic Vata dosha (uscat și rece) și în consecință pot fi tratate cu substanțe ce au calități opuse (umed-uleios și cald). Cele mai bune remedii sunt deci uleiurile calde, care sunt folosite în tratamentele naturale în multe zone ale globului, atât pentru vindecare a durerilor, cât și a leziunilor pielii. În India se folosește uleiul de susan preparat cu plante aromatice (Mahanarayantaila), în Europa este uleiul de Sunătoare (care este denumit în germană Johanniskrautöl, iar în Turcia poate fi cumpărat din bazaruri sub numele de Kantaron). Aceste bazine cu ulei cald se aplică și se adaptează formei corpului, pentru tratarea zonei afectate. Pacientul trebuie să stea relaxat și nemișcat cu partea respectivă a corpului în timpul tratamentului. Kathi Vasti: aplicaţii de ulei pe zona spatelui (în special în partea lombară). Acţiuni: elimină spasmele şi tensiunile musculare ale spatelui, vitalizează ţesuturile şi oasele coloanei vertebrale. Indicaţii: lumbago, sciatică, nevralgie, hernie de disc, dureri ale coloanei vertebrale sau ale omoplaţilor, colici renale. Uro Vasti: aplicaţii de ulei pe zona pieptului. Acţiuni: revitalizează inima, antialgic, îmbunătățește oxigenarea pulmonară și relaxează mișcările respiratorii. Indicaţii: afecţiuni cardiace, dureri ale pieptului, tensiuni, încordare, respirație superficială, senzații de compresiune la nivelul pieptului. Nabhi Vasti: aplicaţii de ulei pe zona ombilicului și în zona inferioară a abdomenului. Acţiuni: calmează tensiunile şi spasmele intestinale, fortifică digestia. Poate fi extins spre zona ovarelor, uterului și vezicii urinare, pentru efecte asupra acestor organe). Indicaţii: colici abdominale, balonări, hernie ombilicală, colită spastică, digestie dificilă sau neregulată, dismenoree, anexită.
0 Comments | Add Comment
Cum să scăpăm de țesutul adipos inestetic?
January 8, 2015
Masajul cu pulberi de plante aromatice (Udvarthana) Medicina ayurveda a elaborat metode de tonifiere a pielii și a musculaturii, folosind plantele medicinale aromatice. Masajul cu pulberi de plante este folosit de mii de ani de medicii și terapeuții ayurveda și este un tratament destinat curățirii pielii și pentru reducerea greutăţii. În Centrul Medical Ayurveda Sibiu, folosim amestecuri de pulberi foarte fine din plante ca: Salvie, Roiniță, Mentă, Coada Șoricelului, Arthemisia (Lemnul Domnului), Busuioc, Gălbenele și semințe de Muștar. Pasta sau pudra din plante aromatice este aplicată pe tot corpul, care este masat profund cu mişcări specifice viguroase, împotriva rădăcinii părului. Terapia durează circa o oră și se face pentru a tonifia și detoxifia pielea și musculatura. Beneficii: îmbunătățirea circulației sanguine în piele și mușchi, scădere în greutate și redistribuirea armonioasă a stratului adipos din zonele în care este în exces, elimină celulita şi straturile de celule moarte ale pielii, aduce elemente necesare pentru piele, revitalizează simţul pipăitului, elimină toxinele de tip Kapha (mucusul şi grăsimea) din corp. Indicaţii: supraponderalitate, obezitate, oboseală, diabet zaharat de tip 2, circulaţie deficitară. Este recomandat şi femeilor care au născut de curând, pentru a reduce ţesuturile excedentare şi redistribuirea armonioasă a grăsimii subcutanate.
Tags:
masaj, plante aromatice, udvarthana
0 Comments | Add Comment
Brânzeturile – cum să alegem alimentul cel mai sănătos?
November 14, 2014
Produsele lactate au un efect nutritiv, fiind derivate din lapte, care este puternic anabolizant (determină dezvoltarea țesuturilor, creșterea în greutate). Ayurveda caracterizează lactatele prin complexul de calități greu, rece și neted, ceea ce le conferă calități nutritive, răcoritoare și emoliente. Gustul dulce al laptelui predomină în lactate, el fiind amestecat cu gustul sărat și acru-amar-astringent la unele tipuri de brânzeturi. Când brânzeturile sunt amestecate cu sare și sunt maturate, efectul calității de rece este estompat, deoarece sarea are efect încălzitor și digestiv. În lapte, combinația proteinelor cu lipide și glucide este greu digerabilă la adulți, el fiind un aliment adaptat pentru creștere rapidă la copiii și animalele în primul lor an de viață.
|
Majoritatea brânzeturilor au acel al 7-lea gust (umami*) sau gustul combinat al celorlalte 6 gusturi (dulce, sărat, acru, picant, amar și astringent). Acest gust este resimțit plăcut, crește pofta de mâncare și conferă o satisfacție emoțională. Alte mâncăruri care au gustul umami sunt ciupercile, țelina, roșiile, ceaiul verde, sosul de soia, untul, ouăle, sau cartofii copți.
|
*Acest gust este speculat atunci când se adaugă glutamat de sodiu în mâncare, care pe lângă stimularea până la iritație a papilelor gustative, inflamează mucoasa intestinală începând de la limbă și până la ultima parte a intestinului, ceea ce duce la disbioză și fermentații digestive.
|
Compoziția și efectele brânzeturilor:
|
Brânzeturile proaspete (brânza de vaci, telemeaua prospătă, cașul, urda)
|
Brânzeturile maturate (parmezan, brânză de burduf, camembert, diverse tipuri de cașcaval)
|
Conțin multă cazeină nedigerabilă, o proteină de care organismul uman nu are nevoie și care se digeră greu. Datorită compoziției (o emulsie coagulată de proteine, lipide și glucide), produc o secreție excesivă de mucus ce blochează (se depune pe canalele respiratorii și digestive). Se pot folosi în cantități mici de către cei care le pot digera. Trebuie consumate cu condimente picante, digestive. Consumul zilnic poate agrava afecțiuni ca alergiile, diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, cancerul, inflamații ganglio-vasculare, bolile aparatului respirator, infecțiile (mai ales cadidoza). Aceste probleme pot apărea în special la persoanele cu tendință de îngrășare și retenție de lichide (constituție kapha dosha), din cauza consumului excesiv de lapte și brânză proaspătă.
|
Conțin mai puțină cazeină, deoarece această proteină a fost transformată prin procese de fermentație. Sunt bogate în proteine, majoritatea fiind modificate de microorganisme în urma proceselor de maturare. Conțin grăsimi sănătoase (unt). Este bine să fie consumate cu condimente picante, digestive. Atenție la conținutul în aditivi alimentari. Brânzeturile fermentate, cu gust acrișor trebuie folosite în cantități mici deoarece pot agrava stările inflamatorii existente în special la persoanele cu metabolism mai intens (constituție pitta dosha). Brânzeturile afumate în general sunt mai greu digerabile față de cele neafumate de același tip, majoritatea fiind tratate cu „fum” lichid.
|
În concluzie, brânza de vaci care este cea mai recomandată de către cei care dau sfaturi dietetice, nu este nici pe departe cea mai sănătoasă. Dezavantajele ei sunt că este săracă în grăsimi (untul este un aliment nutritiv și sănătos) și este bogată în cazeină (proteina care coagulează și se resimte aspru la gust).
|
|
|
Tags:
branzeturi, lactate, lapte
0 Comments | Add Comment
Sfaturi pentru a face alimentele mai uşor digerabile
October 27, 2014
Condimentarea mâncărurilor: | | Pentru ca mâncărurile să fie uşor digerabile şi pentru ca nutrienţii conţinuti în alimente să se absoarbă uşor în corp fără a fermenta în intestin, medicina Ayurveda a dezvoltat o ramură special destinată preparării şi asezonării mâncărurilor. Iată cele mai importante secrete ale artei culinare Ayurveda: | Imbunătăţirea digestiei este primul pas în vindecarea tuturor bolilor. Reziduurile acide provenite din digestia deficitară, sunt hrană pentru bacteriile nesănătoase. Astfel apar disbiozele intestinale, cauza principală a încărcării corpului cu toxine. Limfa nutritivă provenită din zona intestinală se încarcă cu toxine acide, iar sângele le transportă în corp producând boli în zonele mai sensibile. Mai întâi apar inflamațiile, care netratate se cronicizează și degenereză într-o listă mare de boli. | | Condimentele prin uleiurile aromate pe care le conţin, fac alimentele mai uşor digerabile. Este esenţial ca mâncarea să fie uşor digerabilă, pentru a nu stagna în tubul digestiv, evitându-se astfel fermentarea şi putrefacţia alimentelor. | | Condimentele au un efect antibiotic natural, ceea ce face posibilă menținerea unei flore intestinale normale. Efecul antibiotic este dat de uleiurile volatile care emană parfumul specific atât de apreciat. Arta culinară este cea mai veche aplicație a acestor uleiuri volatile, ele folosindu-se în pe scară largă în industrie, chimie, cosmetică și parfumuri. | | Există două feluri de condimente, în funcţie de modul în care substanţele aromate se impregnează în alimente: | 1. Condimente care cedează substanţele aromate în mediu uleios. Ca o regulă generală acestea sunt seminţele, rădăcinile şi scoarţa plantelor aromate. Exemple: chimen, boabe de muştar, coriandru, piper, scorţişoară, turmeric, ghimbir, ienupăr, nucşoară, usturoi, ceapă, fenicul, cuişoare, enibahar, cardamom sau amestecurile curry. Aceste plante sunt bogate în uleiuri volatile care se dizolvă evident tot în substanţe uleioase. Ele trebuie călite uşor în ulei presat la rece sau în unt la începutul preparării, astfel pătrund în alimente şi le conferă proprietăţi digestive şi carminative. Dacă vor fi adăugate mâncărurilor la sfârşit, substantele aromate nu vor putea fi utilizate pentru că nu sunt uşor solubile în apă şi în consecinţă ele se vor volatiliza în aer, atmosfera din bucătărie va fi încărcată de miresme aromate, dar mâncarea va conţine mai puţine uleiuri volatile, nu va fi aşa de gustoasă şi se va digera mai greu. | 2. Condimente care cedează substanţele aromate în mediu apos. Acestea sunt frunzele şi florile plantelor aromate. Exemple frunze de pătrunjel, ţelină, leustean, măghiran, rosmarin, tarhon, mărar, oregano, mentă, busuioc, cimbru, frunze de coriandru. Ele sunt bogate în vitamine hidrosolubile şi se adaugă mâncărurilor la sfârşit sau după ce au fost luate de pe foc. Dacă sunt adăugate la începutul preparării aromele se evaporă repede și se pierd. | In India, sub influența medicinei ayurveda, prepararea mâncărurilor se face pentru a trata sau preveni bolile și pentru a menține echilibrul corpului în funcție de tipul constituțional. | Intotdeauna rețetele indiene conțin cantități mari de condimente, foarte variate și folosite din belșug, iar arta culinară este considerată știința de a le combina, doza și de a le adăuga la momentul potrivit. Este bine să învățăm să folosim mai mult decât doar sare și puțin piper și să ne obișnuim cu gustul intens-aromat al condimentelor, pentru a ne menține sănătoși. | | Dr. Ovidiu Chiş | Consultaţii ayurveda şi medicină holistică | Specialist sănătate publică şi management |
Tags:
arome, condimente, digestie, gusturi, mirodenii
0 Comments | Add Comment
Laptele pro sau contra?
October 25, 2014
Studiu asupra laptelui în alimentație.
Este cunoscut faptul că un consum regulat de lapte nu numai că nu ajută la asigurarea rezervelor de calciu în corp, ci chiar poate duce la alergii, candidoze sau o creștere a producției de mucus și la eliminarea lui prin răceli sau infecții repetate. Laptele de vacă nu este potrivit consumului uman, fiind foarte bogat în cazeină (o proteină necesară animalelor ierbivore pentru a le crește coarne și copite). Cazeina este foarte greu digerabilă și așa cum arată un studiu vast pe 12.200 de persoane (Studiul China *), poate favoriza declanșarea unor boli cum sunt diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, alergiile sau cancerul. Ca și în domeniul farmaceutic și alimentația a suferit o îndoctrinare prin intermediul concernelor producătorilor care au impus o publicitate agresivă. Afirmația binecunoscută ”Laptele asigură necesarul de calciu pentru oase și dinți”, este un astfel de exemplu de publicitate falsă, folosită prima dată de marii producători de carne și lapte în Statele Unite ale Americii în perioada anilor 1950.
|
|
* Studiul China s-a desfășurat în două etape la un interval de 6 ani și cuprins o mare parte din teritoriul Chinei. Studiul a primit premiul Cartea Anului 2005 din partea revistei VegNews Magazine, fiind ceea mai importanta carte stabileste legatura dintre dieta bolile civilizației. Cartea "Studiul China" descrie cel mai complet studiu asupra nutritiei din ultimii 50 ani. Acest studiu a fost efectuat de T. Colin Campbell, un cercetator american independent. Rezultatele "Studiului China" sunt uimitoare si ingrijoratoare in acelasi timp.
|
|
Laptele ca aliment nutritiv. Sfaturi pentru consumul laptelui.
|
Totuși nu este de negat potențialul nutritiv al laptelui, atunci când este folosit corect. Foarte mulți oameni obișnuiesc să bea lapte, de aceea am inclus și rețete de preparare corectă a unor băuturi considerate ”lapte sănătos”.
|
Aceste sfaturi conțin 4 elemente importante:
|
1. Laptele se bea întotdeauna cald. În mod natural laptele vine la temperatura corpului și nicidecum după modelul american (de la frigider). Laptele este o băutură nutritivă, nu o băutură răcoritoare. Laptele rece produce mucus în exces în corp, favorizează inflamațiile și se digeră foarte greu.
|
2. Laptele trebuie bine condimentat. Fiind o emulsie de proteine, lipide și glucide dizolvate în apă, laptele este destul de greu digerabil, chiar dacă este lichid. Aici intervin condimentele care asigură nu numai un gust tonic și energizant, dar reduc mult timpul de digestie.
|
3. Laptele trebuie diluat. Cu excepția laptelui de mamă, care este perfect echilbrat, laptele de la animale este mult mai bogat în proteine și de aceea trebuie diluat. Trebuie să rețineți că prin diluare nu se pierde din calitarea laptelui, ci se adaptează pentru consumul oamenilor.
|
4. Laptele trebuie consumat singur, fără a fi combinat cu alte alimente. Fiind un aliment complet, din proteine, glucide și lipide, este deja greu digerabil și nu se indică să fie în vreun fel combinat. Obiceiul de a fi servit un ceai cu lapte după modelul indian, vine din necesitatea de a ne reface forțele în orele lungi de după amiază, când avem încă nevoie de energie pentru a munci. O combinație nepotrivită este lapte cu cereale, lapte cu fructe sau legume sau mai grav lapte cu carne. Aceste nepotriviri duc la indigestii, fermentații, balonări și în timp la alergii și intoleranță la lapte.
|
Laptele omogenizat, pasteurizat, UHT.
|
Laptele prelucrat industrial și vândut în toate magazinele alimentare este profund modificat față de ce ne oferă natura. Foarte mulți oameni nu știu ce înseamnă lapte omogenizat. Pe scurt, este modificarea fizico-chimică ce survine atunci când laptele este trecut prin filtre ceramice foarte fine, care sub influenta presiunilor ridicate fragmentează moleculele mari de proteine și lipide în molecule mai mici care nu mai sunt conforme cu structurile biologice, nutritive și vitalizante. Astfel laptele nu mai este recunoscut de organism ca aliment, nici măcar bacteriile nu îl mai pot folosi (se știe că laptele omogenizat nu se strică, nu se acrește și nu se mai poate face brânză). Producătorilor le convine pentru că laptele iese cremos după omogenizare, ceea ce face posibilă diluarea cu multă apă, are și termen de valabilitate foarte mare și totuși își păstrează oarecum gustul de lapte și oamenii sunt păcăliți. Industria fără scrupule și lăcomia după profit, fac să ni se prezinte drept aliment, ceva ce foarte bine ar putea să fie materie primă pentru adezivi sau vopsele. În plus este pasteurizat și procesat UHT (Ultra High Temperature) iar cutiile de lapte care ies din garanție sunt supuse repetat (de până la 7-8 ori) la procesare UHT. Dacă toate aceste informații au ajuns să vă sensibilizeze, cumpărați lapte de la țărani și ajutați prin aceasta la bunăstarea oamenilor simpli, decât să îmbogățiți marile concerne alimentare.
Laptele bio
este indicat cu moderație deoarece nu este adaptat consumului uman. Conține multă cazeină, este greu digerabil, de aceea trebuie condimentat și combinat cu apă sau ceai.
|
Laptele preparat pentru a fi ușor digerabil.
|
In india se prepară din timpuri străvechi băuturi din lapte (Masala Chai) sau iaurt (Lassi), care apoi au fost preluate de englezi și transformate în obiceiul de a pune lapte în ceai sau în cafea. Astfel, laptele este diluat cu ½ sau ¾ părți de apă, ceea ce îl face mult mai ușor digerabil. Consumul exagerat de lapte nediluat, a dus la ceea ce se numește intoleranța la lactoză, care poate fi etapa incipientă a altor afecțiuni mai grave. Atunci când puterea digestivă este slăbită, când există și o disbioză intestinală, apare și intoleranța la lactoză, ea nu este o ”alergie” declanșată din senin și se poate vindeca cu tonice digestive și prin o alimentație corectă care să restabilească focul digestiv. Am inclus aici câteva rețete care fac din lapte un aliment ușor digerabil și nutritiv. De asemenea poate fi înlocuit cu mult mai ușoarele variante de lapte vegetal din soia, migdale sau orez.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dr. Ovidiu Chiş
|
Consultaţii ayurveda şi medicină holistică
|
Specialist sănătate publică şi management
|
Tags:
lapte, lapte omogenizat, lassi, pasteurizare, uht
0 Comments | Add Comment
Alimente tonice și energizante
October 25, 2014
Sunteți obosiți, fără energie sau pur și simplu e o zi rece și ploioasă? | Vreti să scăpați de astenie în zilele mohorâte? | Iată câteva soluții pentru un plus de energie, pentru a alunga oboseala. | 1. Cura cu ghimbir, lămâie şi miere. (Preparat în casă) | | Acţiuni: tonic digestiv, stimulează circulația, imunostimulant, mucolitic, energizant, detoxifiant. | Ingrediente: | rădăcină de ghimbir proaspăt dată prin răzătoare (50 grame) | | sucul de la o jumătate de lămâie | | miere: 2-3 linguri | Dozaj şi durată: Se amestecă şi se ţine în borcan închis. Se poate păstra la frigider 7 zile, după care preparatul îşi pierde din intensitatea gustului şi a efectului terapeutic şi deci este bine să fie reînoit. Se ia 1 linguriţă după fiecare masă. Cura durează 12 luni, pentru că oferă un suport pentru imunitate şi îmbunătăţirea digestiei. Este bine să fie făcută sistematic în special în sezonul rece, dar se poate reduce frecvenţa administrării în perioadele calde. | | 2. Preparați germeni din semințe și folosiți-i la salate. | | Unele semințe încolțesc foarte ușor și metoda de a prepara germeni este foarte simplă. Puteți folosi semințe de grâu, ridichi, broccoli, schinduf, lucernă, praz, muștar și multe altele. Boabele mari de leguminoase cum ar fi fasolea, soia, lintea sau năutul sunt de asemenea foarte nutritive în stare încolțită. | Preparare: Lăsați semințele la înmuiat peste noapte și a doua zi așezați-le într-o tavă, deasupra unui șervețel îmbibat cu apă. Clătiți semințele de 2 ori pe zi și scurgeți apa în exces. În câteva zile veți avea germeni care au lungimea de câțiva centimetri. | Indicații: Germenii conțin mai multe minerale și vitamine decât semințele din care provin. Sunt adevărate pachete nutritive ce pot înlocui oricând suplimentele pe care le luați de la farmacie. Unii germeni au efecte antidepresive (schinduful), alții au efecte de curățire a sedimentelor din rinichi (broccoli), alți germeni au efecte antibiotice și antiparazitare (ridichi), semințele germinate fiind considerate superalimente. Consumul de germeni conferă vitalitate, energie, alungă oboseala, măresc potența și fertilitatea și cresc imunitatea. | | 3. Cura cu sucuri verzi. | | Preparare: puteți combina frunze de urzică, leurdă, spanac, păpădie, frunze de ridichi, creson, rucola şi altele în funcție de preferințe. Pentru gust, puteți adăuga ghimbir sau suc de lămâie şi puţin praf de chimen sau alt condiment. Se adaugă puțină apă şi se mixează totul cu blenderul. Apoi se adaugă și restul de apă până la volumul de 500 ml. | Indicații: sucul este energizant, vitaminizant, remineralizant și alcalinizant. Folosit zilnic combate și tratează astenia, lipsa de vitalitate, stările depresive, afecțiunile hepatice și ale vezicii biliare, hipertensiunea arterială, afecțiunile reumatice și alte stări patologice datorate acumulării de toxine și hiperacidității metabolice. Pentru că au multiple resurse nutritive, sucurile pot înlocui o masă, ceea ce va duce la scăderea numărului de calorii și veți beneficia de cel mai puternic program de detoxifiere și alcalinizare pentru tratamentul obezității și supraponderalității, a diabetului zaharat de tip 2 și afecțiunilor cardio-vasculare. Se pot consuma 300-500 ml de suc din frunze verzi pe zi. | | Din ciclul: ”Alimente tonice pentru perioada de primăvară” | | 4. Supă cremă de verdețuri preparată fără foc. | Preparare: Puneți în blender câteva vârfuri de urzică, spanac, păpădie, frunze de rucola, adăugați 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, 2 linguri de iaurt, zeamă de lămâie şi pentru gust mixați și 2-3 frunze de leurdă, o felie de ghimbir sare și piper. Gustul poate fi divers dacă folosiți frunze de țelină, pătrunjel, tarhon sau leuștean. Când sunt omogenizate adăugați o cană de apă. Iaurtul poate fi înlocuit cu diverse tipuri de lapte vegetal cum ar fi lapte de soia (fără arome sau pulbere de lapte de soia pentru preparare instant). Dacă doriți un efect mai cremos înlocuiti iaurtul cu nuci caju (aproximativ 50 de grame), pe care le măcinați în blender cu puțină apă, până obțineți o cremă și apoi adăugați verdeața. | Indicații: astenie, lipsă de vitalitate, stări depresive, afecțiuni hepatice și ale vezicii biliare, hipertensiune arterială, afecțiuni reumatice, supraponderalitate. Este un preparat vitaminizant, energizant, remineralizant și alcalinizant. | | 5. Salată din răsaduri de verdețuri. | | Preparare: Puneți în pământ în câteva straturi semințe de floarea soarelui pentru a încolți. Udați-le și peste 2-3 săptâmâni recoltați-le cu o foarfecă (când au lungimea de 10-15 cm). Se toacă mărunt și adăugați salată verde sau spanac, frunze proaspete de păpădie, frunze de rucola, adăugați 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, zeamă de lămâie sare și piper. | Indicații: astenie, lipsă de vitalitate, stări depresive, afecțiuni hepatice și ale vezicii biliare, hipertensiune arterială, afecțiuni reumatice, supraponderalitate. Plantele de floarea soarelui sunt foarte nutritive, conțin fier, iod și magneziu, fosfor și calciu și au un conținut ridicat de proteine și împreună cu celelalte verdețuri au un efect energizant, vitaminizant, remineralizant. | Dr. Ovidiu Chiş | Consultaţii ayurveda şi medicină holistică | Specialist sănătate publică şi management |
0 Comments | Add Comment
Bombiţe imunostimulant-vitalizante
October 25, 2014
O rețetă cu condimente-medicament de preparat în casă, care calmează durerile de gât, vindecă tusea și asigură un plus de energie pentru întreaga zi.
|
|
Efecte: imunostimulant, vitaminizant, emolient, antitusiv, mucolitic
|
Ingrediente: Cuişoare, Ghimbir, Cardamon, Seminţe de Susan, Scorţişoară, Cătină, Busuioc, Cimbru sau Cimbrişor, Salvie, Lemn Dulce, Fenicul, miere de albine, nucă măcinată, susan sau migdale măcinate.
|
Preparare: Plantele se macină fin cu o râşniţă şi se amestecă cu miere pentru a forma o pastă. Se fac „bombiţe” care se pudrează cu nucă, nucă de cocos sau alte semințe oleaginoase după preferință. Se iau 3-5 bombiţe pe zi sau se poate face o pastă din care se iau 3-5 linguriţe /zi.
|
Tags:
condimente, energizant, miere
0 Comments | Add Comment
Iaurtul: rețete pentru a avea calități medicinale
October 25, 2014
Iaurtul cu fructe este o combinație care produce multă aciditate în corp, datorită faptului că sunt amestecate ingrediente incompatibile: iaurtul conține cantități mari de glucide, lipide și proteine, fiind o combinație nutritivă ce necesită anumite sucuri digestive, pe când fructele se digeră cu alte enzime iar în combinație cu iaurtul, zaharurile din fructe fermentează. | Preparaţi Lassi, după rețetele ayurveda străvechi. | In India Lassi se prepară din iaurt, chefir sau lapte prins, care este bătut sau amestecat în blender în proporţii egale cu apă sau infuzii de plante medicinale (salvie, busuioc, coriandru sau ceaiuri de anason ori fenicul. Avantajul este că fiind diluat, este mult mai ușor digerabil, are conținut mai redus de grăsimi și proteine și se impregnează cu proprietățile digestive și terapeutice ale condimentelor folosite. Varietatea rețetelor face posibilă folosirea lor în funcție de anotimp și de tipul constituțional. | - Lassi dulce răcoritor (vara): cu zahăr brun şi mirodenii: cardamom, vanilie, scorţişoară, coajă de lămâie / lime. | - Lassi dulce încălzitor (iarna): cu miere şi mirodenii: scorţişoară, cuișoare, ghimbir, coajă de lămâie / lime. | - Lassi sărat răcoritor (vara): cu puţină sare, chimion, fenicul, coriandru și piper roşu. | - Lassi sărat încălzitor (iarna): cu puţină sare, ghimbir, cimbrișor, chimion, piper negru. |
Tags:
iaurt, lassi
0 Comments | Add Comment
Rețete tonice și energizante
October 25, 2014
▪ Tonic din fructe uscate. Următoarele fructe uscate: Migdale 2 buc., Curmale 2 buc., Smochină 1 buc., Stafide negre 5 buc., se lasă la înmuiat în apă plată peste noapte. Se consumă la micul dejun, atât lichidul, cât şi fructele înmuiate. | | ▪ Coktail pentru energizare. | Se amestecă întrun pahar de lapte de soia cald (200 ml.) următoarele ingrediente 2 linguriţe de miere (20-30 grame), o linguriţă de Scorţişoară (2 grame), o linguriţă de Ghimbir măcinat (2 grame), o linguriţă de Turmeric (Curcuma / Şofran de India) (2 grame), o linguriţă de Fenicul măcinat (2 grame), o lingură de ulei de susan (10 grame). Următoarele fructe uscate: 2 Migdale şi 2 Smochine se lasă la înmuiat în apă de seara până dimineaţa. Se amestecă toate ingredientele şi se omogenizează în blender. Se poate folosi şi lapte de orez sau de migdale. Se consumă cald în afara orelor de masă. |
Tags:
energizant, tonic
0 Comments | Add Comment
Ardeiul iute - Utilizare medicinală
August 11, 2014
Diversele specii de ardei iute (Capsicum, Cayene, Chilli pepper, Piri-Piri) sunt folosite și în scop medicinal, nu doar pentru condimentarea mâncărurilor. Dintre acestea un efect remarcabil îl are Piri-Piri, original din Africa. | Capsaicina, substanța conținută în ardeii iuți are multiple efecte terapeutice: | ▪ Efect analgezic (scade durerea) natural. | ▪ Reglează greutatea prin intensificarea arderilor metabolice. | ▪ Tratează afecțiunile respiratorii prin efectul mucolitic si expectorant. | ▪ Scade colesterolul și trigliceridele. | ▪ Stimulează circulația fiind vasodilatator general, deci scade tensiunea arterială și riscul de accidente vasculare sau infarct miocardic. Stimulează circulația membrelor inferioare sau în alte zone afectate. | ▪ Crește imunitatea, ajută la distrugerea bacteriilor și inactivarea toxinelor și are acțiune antitumorală. | Trei moduri de a utiliza ardeiul iute: | Pulbere de ardei iute: | ▪ In tratamentul migrenelor, se inspiră cu grijă pulbere proaspăt măcinată din ardei iuți. | ▪ Pentru a trata durerile în gât și de urechi, se face gargară cu 50 ml de apă în care s-a infuzat un vârf de cuțit de pulbere. | ▪ Rachiul amestecat cu praf de ardei iute calmează accesele de tuse și durerile de urechi. | ▪ În cazul sinusurilor congestionate, adăugați praf de ardei iute într-un pahar cu apă și trageți încet pe fiecare nară. | Tinctură de ardei iute. (Piri stimulator extract): | ▪ Se folosește în doza de 5-10 picături de tinctură diluată în 100 ml de apă. Acționează împotriva durerilor de dinți, a răului de mișcare, reduce febra și e util în tratamentul malariei și a alcolosmului (se ia doza atunci când apare dorinţa de a consuma alcool). ▪ Pentru funcţionarea normală a digestiei, creşterea poftei de mâncare și se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, înainte de masă. | ▪ Se face gargară cu macerat în caz de laringite, faringite sau amigdale inflamate. | ▪ În caz de dureri articulare, reumatism, mialgii, nevralgii, se aplică extractul cu ajutorul unui tampon de vată şi se realizează fricţiuni pe zonele dureroase. Dacă pielea este sensibilă, se aplică înainte un strat de cremă din unt clarificat (Ghee sau Ozone Ghee). ▪ Pentru combaterea paradontozei se pune o picătură de extract pe fiecare gingie și se masează ușor cu degetul. | ▪ Împotriva căderii părului, se aplică extractul pe scalp și se masează ușor cu o periuță, de 2-6 ori pe săptămână. ▪ În caz de pneumonii, bronşite și tuse, se ia intern pentru eliminarea mucozităților din tractul respirator și digestiv (efect mucolitic si expectorant), și se utilizează și sub formă de frecţie. | Unguent de ardei iute. Se prepară combinat cu unt clarificat (Piri Ghee): | ▪ Calmează durerile în artrită, reumatism, fibromialgie, durerile de spate, genunchi sau umăr. | ▪ Face articulațiile mai mobile și ligamentele mai flexibile. | ▪ Acționează eficient în combaterea durerilor nevralgice și în neuropatia și neuralgia diabetică. | ▪ Efect de încălzire local, calmează durerile musculare și ajută persoanele cu sensibilitate la frig și extremități reci. | ▪ În caz de bronşită, pneumonie și tuse, se aplică pe spate masând ușor, pentru a penetra pielea. | ▪ Pentru calmarea migrenelor se aplică pe ceafă sau pe frunte. | Dr. Ovidiu Chiș | CENTRUL MEDICAL AYURVEDA SIBIU | |
Tags:
ardeiul iute, chili, piri-piri
0 Comments | Add Comment
Terapie oculară cu unt clarificat
August 11, 2014
TERAPII PENTRU OCHI
Ochii sunt predispuşi la suprasolicitare, inflamaţie şi oboseală. Tratamentele cu ghee asigură o hrănire cu vitamine liposolubile şi duc la eliminarea tensiunilor oculare. Aceste preparate medicinale se absorb şi în canalele nazale şi ale sistemului nervos fiind un excelent remediu antistres, în insomnie sau pentru tulburări de memorie.
|
Netra vasti Tharpanam
|
terapie oculară cu unt clarificat
|
durată 30-40 min, preţ 80 Lei / ședință
|
Această terapie se realizează prin imersia ochilor în preparate medicinale din unt clarificat cald (la temperatura corpului). Pentru aceasta folosim ochelari speciali care menţin untul topit la nivelul ochilor timp de 15-20 minute.
|
Efecte: Îmbunătăţeşte vederea, calmează durerile de ochi şi de cap, reglează secreţia lacrimală, conferă claritate mentală şi o excelentă memorie.
|
Indicaţii: cataractă, slăbiciune a muşchilor oculari, conjunctivită, ochi obosiţi sau înroşiţi, cu senzaţie de arsură, retinopatii, tulburări de memorie, stress, insomnie.
|
Măsuri speciale: Terapia se face zilnic timp de 14 zile; în această perioadă fiind evitate sursele de lumină puternice (lumină solară directă, TV, monitor, sau lumina directă a lămpilor). Pe durata tratamentului ochii trebuie protejaţi prin ochelari de soare evitându-se activităţi ca scris, citit, studiu mai mult de 15 min / zi.
|
Tags:
netra, terapie oculara, unt clarificat
0 Comments | Add Comment
Karna purna - tratament de oleaţie a urechilor
August 11, 2014
Karna purna - tratament de oleaţie a urechilor Uleiurile medicinale calde sunt sunt folsite la masajul şi la tonifierea urechilor. În ayurveda considerăm urechea ca o „poartă către exterior a creierului”, care pe lângă funcţiile binecunoscute ale auzului şi echilibrului, este şi un canal subtil prin care se pot elimina tensiunile nervoase sau curenţii reziduali de energie din sistemul nervos. Pentru a funcţiona optim, urechea trebuie să fie menţinută lubrefiată şi curată. Uleiurile speciale, prin capacitatea lor de penetrare şi transport a substanţelor active, facilitează rezultatele terapiei auriculare, competată şi prin masajul punctelor reflexogene ale urechii. Indicaţii: - afecţiuni ale urechii (otită, dureri şi inflamaţii ale urechilor) - tinitus (sunete neplăcute în urechi) - sinuzită, etmoidită cronică - afecţiunile sistemului nervos - stress, surmenaj, oboseală - depresie, anxietate, iritabilitate - afecţiuni ale articulaţiei mandibulei Vezi și Tratamente de oleație Purvakarna
Tags:
karna purna, oleatie, ureche
0 Comments | Add Comment
|
|